تاریخ : شنبه 28 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

خداحافظ ای ماه غفران و رحمت

خداحافظ ای ماه عشق و عبادت

خداحافظ ای ماه نزدیکی بر آرزوها

خداحافظ ای ماه مهمانی حق تعالی

خداحافظ ای دوریت سخت و جانکاه

خداحافظ ای بهترین ماه الله

جامعه صنعتگران کیش فرا رسیدن عید سعید فطر را به تمام هموطنان عزیز تبریک عرض مینماید.


|
امتیاز مطلب : 32
|
تعداد امتیازدهندگان : 8
|
مجموع امتیاز : 8
برچسب‌ها: خداحافظ , ماه عشق , ماه مهمانی خدا , عید فطر ,
تاریخ : چهار شنبه 18 مرداد 1391
نویسنده : علی

بر روح تمام شیعیان تیغ زدند

بر مرد ترین مرد جهان تیغ زدند

خورشید به سینه ماه بر سر میزد

انگار به فرق آسمان تیغ زدند

سالروز شهادت حضرت علی(ع) تسلیت باد

جامعه صنعتگران کیش


|
امتیاز مطلب : 23
|
تعداد امتیازدهندگان : 7
|
مجموع امتیاز : 7
برچسب‌ها: علی(ع) , شهادت , آسمان , تیغ ,
تاریخ : یک شنبه 15 مرداد 1391
نویسنده : علی

به دليل رونق گردشگري و محيط آزاد كسب وكاردر اين جزيره؛

بيكاري در كيش معنايي ندارد

جزيره‌ كيش را مرواريد خليج فارس مي‌نامند جزيره‌اي كه به دليل ويژگي‌هاي منحصربه فردش توانسته است خود را به عنوان يكي از مهم‌ترين مناطق تفريحي اقتصادي كشور و حتي منطقه خليج فارس مطرح كند.
طرح تاسيس منطقه توريستي جزيره كيش كه با الگو قراردادن جزاير هاوايي و كرانه‌هاي جنوبي درياي مدينترانه پيش از سال‌هاي انقلاب اسلامي شروع شد و در سال 1371 با تاسيس سازمان منطقه آزاد كيش جاني تازه به خودگرفت .
انتخاب اين جزيره به عنوان منطقه آزاد اقتصادي و زيبايي‌هاي خداداديش سبب شده كه ساليانه اين جزيره مرجاني به مقصد بسياري از گردشگران داخلي و خارجي و علاقه‌مندان فعاليت در يك محيط آزاد كسب وكار تبديل شود و اين امر نه تنها مشكل اشتغال بوميان اين منطقه را حل كرده بلكه توانسته اين جزيره را به بازاركار بسيار از جوانان در جايجاي كشور تبديل كند.
بر اساس سرشماري بهمن ماه 1379 ، جزيره كيش داراي 16 هزارو 500 نفر جمعيت بوده كه اين آمار هم اكنون به بیش از 20 هزار نفر رسيده است که 82 درصد شهروندان اين جزيره طی سال های اخیر درنتیجه فعالیت های اشتغالزایی ، به کیش مهاجرت کرده اند. در اين ميان حدود 95درصد جمعيت كيش را مردم مهاجري كه به دنبال فرصت هاي شغلي مناسب به اين جزيره آمده اند تشكيل ميدهد و 5 درصد باقي مانده جمعيت متعلق به بوميان منطقه كيش است. بر اساس شاخص‌هاي آماري میزان باسوادی در کیش ، بیش از 92 درصد و درصد اشتغال ، بالای 98 درصد است که حكايت از وضعیت بسیار مطلوب این دو شاخص در اين منطقه دارد.
هم اكنون سالانه بيش از يك ميليون مسافر وارد كيش مي‌شوند وطبق اعلام معاون اقتصادي و سرمايه گذاري سازمان منطقه آزاد كيش پيش بيني شده كه تا سال 1400 بيش از 2.2 ميليون نفرگردشگر به كيش سفر كنند كه همين امر زمينه ساز مهاجرت بسياري از جويندگار از شهرهاي مختلف كشورمان به اين جزيره شده است. به گونه‌اي كه در مراجعه به اين جزيره در مشاغل مختلف خدماتي مرتبط با صنعت گردشگري مي‌توان با جويندگان كار پيرو وجوان با لحجه‌هاي گوناگون كشور به گفت‌وگو نشست البته در اين بين نبايد حضور كارگران و فروشندگان خارجي را كه بيشتر از كشورهاي آسياي شرقي به كيش مهاجرت كرده اند را فراموش كرد.

رونق مشاغل خدماتي

همانطور كه در مطالب فوق اشاره شد اكثر اشتغال‌هاي اين جزيره در حوزه خدمات ايجاد شده است كه در اين ميان حضور رانندگان از شهرهاي مختلف كشور در خودروهاي مدل بالاي اين جزيره جالب توجه است.
يكي از اين رانندگان در گفت وگو با ما عنوان كرد كه مدت 5 سال است به همراه خانواده اش در كيش سكونت دارد.
وي كه از تهران به اين جزيره مهاجرت كرده از وضعيت درآمد و زندگي خود در اين جزيره راضي است و عنوان مي‌كند: در كيش هميشه شادي هاي زيادي براي مردم وجود دارد كه زندگي را آسانتر مي‌كند.
راننده ديگري كه از يكي از روستاهاي شيراز آمده از ميزان درآمد خود راضي است در گفت و گو با ما گفت: اگر ماشين و امتياز خط در اينجا به خود فرد تعلق داشته باشد،درآمد ماهانه بين 2 تا 3 ميليون تومان متغير است اما اگر براي شخص ديگري كار كني بايد حدود يك ميليون و 200 تومان را به صاحب ماشين بدهيد.
در كيش علاوه بر شغل هاي درآمدزايي چون هتل داري،فروشندگي ودادوستدهاي كلان تجاري و... شغل هاي كاذب و حاشيه اي بسياري نيز شكل گرفته كه منبع درآمد قابل قبولي براي برخي از افراد ايجاد كرده است. به طورمثال از ايگونه مشاغل مي‌توان به واسطه گري براي هتل‌ها، رستوران ها و مناطق تفريحي اشاره كرد.
ملاقات با اهالي بومي نيز براي بسياري از گردشگران يك جاذبه فراموش نشدني به شمار مي آيد. به گونه‌اي كه در محله سفين شما مي توانيد با اهالي بومي سخت كوش و خونگرم كيش ملاقات كرده و از نزديك با سبك زندگي آنها آشنا شويد. اهالي بومي كيش به زبان هاي فارسي و عربي آشنايي دارند و اكثرا از لباس هاي سنتي استفاده مي كنند.
همزمان با توسعه توريستي و تجاري جزيره بخشي از اين افراد به كارهاي خدماتي رو آورده اند و بقيه از طرق سنتي به امرار معاش مي پردازند . ماهيگيري و دامپروري در ميان بوميان معمول است .عده‌اي نيز با رونق كسب و كار به اين سمت كشيده شده‌اند.

ساخت آثار باستاني براي جذب گردشگر

کيش از طبيعتی زيبا و منحصر به فردي بر خوردار بوده كه سواحل آرام با ماسه های مرجانی آن، آب زلال دريا که شفافيت کم نظيرش امکان مشاهده انواع آبزيان را در عمق چند متری مقدور می سازد در كنار پوشش گياهی مناسب و سر سبزی و طراوت به ويژه در هفت ماه از سال چشم اندازی زيبا و تماشائی به اين جزيره بخشيده است.
در اين جزيره ي زيبا آثار باستاني و تفريحي زيادي وجود دارد كه از جمله ي آنها ميتوان به شهر قديمي حريره،مجموعه كاريزها، مسير ويژه دوچرخه سواري،غواصي ،قايق سواري و ....اشاره كرد كه هر گردشگري را در سفر به اين جزيره مجذوب خود مي‌كند.
كاريزكه همان نام فارسي قنات است در كيش سابقاي دو هزارو پانصد ساله دارد و آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره از اين طريق تامین مي‌شد. اما بازسازي اين كاريزهاو خلق یک شهر زیر زمینی شگفت انگیز که بیش از 10 هزار متر مربع وسعت دارد مكاني براي جذب گردشگران شده است.
کارگران با تجربه می‌کوشند تا در پروژه بازسازی قنات کیش که اکنون کاریز کیش خوانده می شود ضمن حفظ بافت تاریخی آن کاربری های جدیدی از این شهر زیر زمینی بدست آورند.
كارشناس راهنماي كاريز بر اين نكته بسيار تأكيد مي‌كند كه اين مجموعه تنها چند ساليست كه ساخته شده و در گذشته فقط مجموعه قنات ها و كاريزهايي بوده كه به صورتي ابتدايي و ساده براي تامين آب شيرين مورد استفاده قرار مي گرفته است.
وي كه از اهالي بومي كيش و فارغ التحصيل رشته گردشگري دانشگاه كيش است، مشكل عمده اشتغال فارغ التحصيلان اين رشته را عدم استفاده از كارشناسان در حوزه ها و مكان هاي كاري مرتبط ميداند و در ادامه مي‌دهد: در بسياري از موارد مشاهده مي‌شود كه فارغ التحصيلان رشته‌هاي غير مرتبط در اين زمينه فعاليت مي‌كنند.
وي با بيان اينكه مجتمع سياحتي كاريز توسط بخش خصوصي اداره مي‌شود گفت: روزانه از اين مجموعه حدود 120 نفر بازديد مي‌كنند .
شهر زیر زمینی کاریز در فاز یک خود با غرفه های صنایع دستی ایران و جهان ، رستوران سنتی و جدید ، موزه سالن آمفی تئاتر سالن کنفرانس ، گالری های هنری و ... مورد بهره برداری قرارخواهد گرفت.

كارگراني با حداقل حقوق


وجود سواحل مرجاني و شفافيت آب در اين جزيره سبب شده غواصي و گشت وگذار با قايق ‌هاي تفريحي در سواحل دريا با استقبال خوبي از طرف گردشگران مواجه شود.
مسئولان اين قايق‌هاي كوچك تفريحي كه همديگر را ناخدا صدا مي‌كنند با آب تاب فراوان با تعريف از جزيره لاك‌پشت‌ها و ماهي‌هاي رنگي مسافران را ترغيب به سوار شدن قايق‌ها مي‌كنند.
يك جوان سيه چرده آباداني كه حكم راهنماي اين قايق‌ها را دارد در گفتگوبا ما در ابتدا عنوان مي‌كند قبلا خود قايق داشته كه بعد از مشكلاتي، حال براي ديگران كار مي‌كند.
او دستمزد خود را ماهيانه 250 هزارتومان ذكر كرد و ادامه داد: البته هزينه اسكان و خوراك بر عهده صاحب كار است.
وي كه از سختي كارو حضور يك روز كامل در دريا رضايت چنداني ندارددر پاسخ به اين سوال ما كه چرا اين حرفه را ادامه مي‌دهي گفت:متاهل و مجبورم ادامه دهم.

بازار در تسخير چيني‌ها


اما بازارهاي پر زرق برق كيش تقريبا تمام مسافران به اين جزيره را به سوي خود جذب مي‌كند. در آنها فروشندگاني از تمام شهرهاي ايران را مي‌توان مشاهده كرد. از زن و مردي كه از كردستان آمده اندو به فروش عينك مشغولند تا پيرمرد خوش برخورد اصفهاني كه صحبت از كيفت و قيمت‌هاي بي‌نظير محصولاتش مي‌كند.
اما نكته قابل توجه اين است كه چيني‌ها نه تنها بازارهاي كيش را در سلطه محصولاتشان قرار داده‌اند و از اين طريق براي مردمانشان اشتغالزايي كرده‌اند، بلكه مي‌توان كارگران چيني را نيز در اين جزيره مشاهده كرد.آن‌ها حتي فروشگاهي نيز به عنوان مركز خريد كيش راه‌اندازي كرده‌اند و در آن‌ فروشنده گان چيني به راحتي فارسي صحبت مي‌كنند و محصولات بي‌كيفيتشان را در اختيار مشتريان بيشمار ايراني قرار مي‌دهند.
بر اساس قانون اتباع خارجي براي ورود مستقيم به منطقه آزاد كيش از طريق مبادي ورودي و خروجي مجاز، نياز به اخذ قبلي رواديد ندارند. نمايندگان نيروي انتظامي در فرودگاه و بندرگاه كيش، اجازه اقامت را به مدت چهارده روز بر روي اسناد مسافرتي معتبر آنان مهر مي نمايند.
آن‌ها در صورت قصد اقامت بيش از شش ماه براي اشتغال در كيش، لازم است نسبت به اخذ پروانه اشتغال با در دست داشتن درخواست كتبي كارفرما و مجوز فعاليت اقتصادي به معاونت اجتماعي سازمان منطقه آزاد كيش مراجعه كنند.
كارفرمايان مستقر در جزيره نيز ملزم هستند فهرستي شامل نام، مليت، تخصص، شغل و مزد دريافتي كارگران خود را هر شش ماه يك بار تهيه و به "واحد كار و خدمات اشتغال"اعلام نمايند.

كيش بستري براي رشد صنايع كوچك و نوين


در ميان شهرهايي كه از جاذبه‌هاي گردشگري برخوردارند، جزيره كيش توانسته است با ايجاد زيرساخت‌هاي مناسب زمينه‌هاي لازم براي جذب گردشگران داخلي و خارجي را فراهم كند اما درآمد كيش فقط گردشگري نيست.
بازسازي و تجهيز فرودگاه بين‌المللي كيش به آخرين امكانات ناوبري، و افزايش ظرفيت بندرگاه ، توسعه امكانات مخابراتي، ايجاد شبكه منظم راه‌هاي درون شهري و ارائه خدمات شهري مناسب و برگزاري جشنواره‌ها و نمايشگاه‌هاي تجاري مختلف در سطح بين‌المللي سبب بالا رفتن شاخص اشتغال در اين منطقه شده است اما در نگاهی کلی ، كيش به غير از گردشگري ازديگر الویت های سرمایه گذاری نيز برخوردار بوده كه مي‌توان به تمام صنایعی که بعنوان صنایع کوچک یا متوسط شناخته شده و دارای مشخصات و مزایایي چون صنایعی که دارای دانش فنی نوین و پیشرفته باشند، صنایعی که قابلیت صدور کالای ساخته شده را دارند،صنایع خودروسازی،صنایع تولید لوازم الکترونیک و کامپیوتر،صنایع تولید لوازم صوتی و تصویری ، صنایع تولید لوازم پزشکی ، دندانپزشکی و دارویی، صنایع و تولید لوازم خانگی، صنایع پوشاک و نساجی، صنایع بسته بندی نوین،صنایع غذایی دارویی و بهداشتی قابليت توسعه فروان در اين منطقه را دارند كه توجه به هر بخش به غير از ارزآوري بسيار آن براي كشور اشتغال قابل ملاحظه‌اي را نيز در پي دارد.

 


|
امتیاز مطلب : 20
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6
برچسب‌ها: کار , بیکاری , کیش , کارگر , بازار , صنایع کوچک ,
تاریخ : پنج شنبه 12 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

 kish island

 

سرمایه گذاری صنعتی در منطقه آزاد کیش

 

 

مزایای سرمایه گذاری صنعتی درمنطقه آزاد کیش

 

 

امکانات و قابلیتهای موجود برای توسعه صنایع

برای راه اندازی واحدهای صنعتی درمنطقه آزاد کیش شرایط آسانی اندیشیده شده است بطوریکه مقررات دست وپا گیر تاسیس واحدهای صنعتی دراین منطقه وجود ندارد. برهمین اساس گرفتن موافقتهاومجوزها در زمان کوتاهی پس ازتوافق اولیه سرمایه گذار با سازمان انجام می گیرد.در حقیقت برای حضور و مشارکت طرح های صنعتی جزیره تنها سرمایه ومهارت فنی مورد نیاز است وبقیه احتیاجات سرمایه گذاران از سوی سازمان منطقه آزادتدارک دیده شده است

 

 

مراحل تاسیس واحدهای صنعتی به طور خلاصه شامل سه مرحله زیر می باشد:

 

-1دریافت جواز تاسیس

در این مرحله متقاضیان تاسیس واحدهای صنعتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی باید پرسش نامه ای را پر کنند . پس از دریافت اطلاعات مورد نیاز در صورتی که طرح پیشنهادی مغایر با مقررات شرعی و قانونی تشخیص داده نشود و در ضمن موارد مربوط به رعایت پاکیزگی محیط زیست در آن رعایت شده باشد جواز تاسیس صادر می شود. هزینه صدور جواز تاسیس واحدهای صنعتی باید به حساب سازمان در یکی از شعب بانکهای مستقر در جزیره واریز شود. اعتبار جواز تاسیس تنها زمانی از سوی واحد مدیریت صنعتی جزیره قابل تمدید می باشد که مجری نسبت به تهیه و یا اجاره زمین مورد نیاز برای تاسیس واحد صنعتی اقدام وعملیات ساختمانی را شروع کرده باشد.

 

-2دریافت قرارداد زمین

سرمایه گذاران پس از دریافت جواز تاسیس، زمین مورد نیاز طرح خود را در یکی از شهرکهای صنعتی کیش با عقد قرارداد واگذاری زمین و با تعرفه صنعتی ( نقدی یا قطعی تا 5سال ) دریافت می نمایند. سرمایه گذار پس از خرید زمین باید اقدام به ساخت آن نماید. مدیریت صنعتی سازمان به مراحل ساخت واحد صنعتی نظارت داشته و پروژه مذکور را کنترل می نمایند. پس از اتمام پروژه پایان کار صادر می شود و پس از نصب ماشین الات و واردات مواد اولیه پروانه بهره برداری صادر می شود.

 

-3پروانه بهره برداری

این پروانه پس از اجرای مراحل مذکور که واحد صنعتی آماده بهره برداری است بر اساس تقاضای کتبی متقاضی صادر می شود.

کلیه واحد های صنعتی می توانند از تسهیلات در دوره اجرای طرح برخوردار شوند که استفاده از تعرفه صنعتی در مورد وارد کردن مصالح ساختمانی و ورود مواد اولیه و قطعات منفصله واحد صنعتی از جمله این تسهیلات است.برای استفاده از این تسهیلات پروانه مخصوص از سوی مدیریت صنعتی سازمان صادر می شود.

 

الویت های سرمایه گذاری در بخش صنعت

 

در نگاهی کلی ، تمام صنایعی که بعنوان صنایع کوچک یا متوسط شناخته شده و دارای مشخصات و مزایای زیر باشند برای ایجاد در جزیره کیش به ترتیب دارای الویت هستند:

 

-1صنایعی که دارای دانش فنی نوین و پیشرفته باشند.

-2صنایعی که قابلیت صدور کالای ساخته شده را داشته باشند.

-3صنایع خودروسازی

-4صنایع تولید لوازم الکترونیک و کامپیوتر

-5صنایع تولید لوازم صوتی و تصویری

-6صنایع تولید لوازم پزشکی ، دندانپزشکی و دارویی

-7صنایع و تولید لوازم خانگی

-8صنایع پوشاک و نساجی

-9صنایع بسته بندی نوین

-10صنایع غذایی دارویی و بهداشتی

 

بدیهی است سایر صنایع پیشنهادی از طرف سرمایه گذاران چنانچه آلودگی زیست محیطی نداشته و توجیه اقتصادی کافی نیز داشته باشند قابل بررسی و پذیرش خواهد بود.

شهرکهای صنعتی کیش

 

-1شهرک شماره 1 واقع در منطقه درخت سبز

-2شهرک شماره 2واقع در منطقه گلدیس

-3شهرک شماره 3

-4شهرک شماره 4 یا مجتمع کارگاهی

-5شهرک شماره 5 واقع در منطقه هرمز

 

 

 واحد های صنعتی فعال در کیش

 

 

 

 

 


|
امتیاز مطلب : 14
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
برچسب‌ها: سرمایه گذاری , صنایع , واحدهای صنعتی , ,
تاریخ : سه شنبه 10 مرداد 1391
نویسنده : علی


خطرات بهداشتي جوشكاري
گازها و فيوم ها
«دود » جوشكاري مخلوطي از ذرات بسيار ريز ( فيوم ) و گازها مي باشد . بسياري از مواد موجود در دود جوشكاري مثل كروم ، نيكل ، آرسنيك ، آزبست ، منگنز ، سيليس ، بريليوم ، كادميوم ، اكسيدهاي نيتروژن ، فسژن ، اكرولئين، تركيبات فلورايد، مونوكسيدكربن ، كبالت، مس ، سرب ، ازن ، سلنيم و روي بسيار سمي مي باشند .
معمولاً گازها و فيوم هاي جوشكاري از منابع زير توليد مي شوند :
- ماده اصلي يا فلز اصلي تحت جوشكاري يا ماده پركننده مورد استفاده
- پوشش ها و رنگ هاي روي فلز تحت جوشكاري يا پوشش الكترودها
- گازهاي مورد مصرف حاصله از سيلندرها
- واكنش هاي شيميايي كه در اثر نور ماوراء بنفش حاصله از قوس الكتريكي و گرما ايجاد مي شوند .
- فرايند و مواد مصرفي مورد استفاده
- آلودگيهاي موجود در هوا مثل بخارات متصاعد شده از مواد پاك كننده وگريس زدا
نام بردن از تمامي اثرات سوء بهداشتي در اثر جوشكاري بسيار مشكل مي باشد ، زيرا ممكن است فيوم ها حاوي چندين نوع ماده مضر باشند ( بسته به عواملي كه در بالا بدانها اشاره شد ) . هريك از تركيبات موجود در گاز يا دود جوشكاري مي توانند يك بخش خاص از بدن فرد را تحت تاثير قرار دهند مثل ريه ها – قلب – كليه ها و سيستم عصب مركزي. با وجود اين كه كليه جوشكاران در معرض خطر قرار دارند ، ولي افراد سيگاري دچار آسيب هاي شديدتري مي گردند . تماس با گازهاي جوشكاري اثرات كوتاه مدت يا بلند مدت بر سلامتي افراد دارد كه مي توان آنها را به صورت زير شرح داد :

اثرات سوء بهداشتي كوتاه مدت ( حاد )


تماس با فيوم فلزات ( مثل روي ، منيزيم ؛ مس و اكسيد آن ) باعث بروز بيماريي بنام تب فيوم فلز مي گردد . علائم اين بيماري بين ۴ تا ۱۲ ساعت پس از تماس نمايان مي شود و شامل احساس سرماخوردگي ، عطش ، تب، دردهاي عضلاتي، درد قفسه سينه، سرفه، خس خس كردن، كوفتگي، حالت تهوع و احساس مزه بد در دهان است.
برخي تركيبات موجود در فيوم مثل كادميوم در مدت زمان كوتاه نيز ممكن است كشنده باشند و گازهاي متصاعد شده در فرآيند جوشكاري نيز بسيار خطرناك مي باشند. براي مثال اشعه ماوراء بنفش منتشر شده در اثر واكنش با اكسيژن و نيتروژن موجود در هوا، ازن و اكسيدهاي نيتروژن توليد مي كند. اين گازها در مقادير زياد كشنده اند و مي توانند منجر به التهاب و تحريك بيني و گلو و بيماريهاي شديد ريوي گردند.
اشعه ماوراء بنفش توليدي، با حلالهاي هيدروكربني كلردار مثل تري كلرواتيلن،
۱ و ۱ و ۱ تري كلرو اتان، متيلن كلرايد و پركلرواتيلن تركيب مي شود و گاز فشژن توليد مي نمايد.

حتي مقادير بسيار كم فسژن نيز كشنده است، اگر چه علائم اوليه مسموميت با آن كه شامل سرگيجه، احساس سرما و سرفه است، پس از ۵ تا ۶ ساعت ظاهر مي شود. جوشكاري با قوس الكتريكي نبايد هيچگاه در فاصله كمتر از ۲۰۰ فوت (۶۱ متر) از مخازن حاوي محلولهاي گريس زدا انجام شود.

اثرات طولاني مدت (مزمن)
مطالعه بر روي جوشكاران، افرادي كه با شعله فلزات را برش مي دهند و كارگراني كه در كنار كوره ها كار مي كنند نشان مي دهد كه خطر ابتلا به سرطان ريه و گاهي اوقات سرطان حنجره و دستگاه ادراري در جوشكاران بيشتر از بقيه است. اين موضوع نيز چندان غير منتظره نمي باشد چرا كه مواد سمي موجود در دود جوشكاري مثل كادميوم، نيكل، بريليوم، كروم و آرسنيك موادي هستند كه باعث بروز سرطان ريه مي گردند.
ممكن است جوشكاران انواع مشكلات مزمن دستگاه تنفسي را نيز تجربه كنند، همانند: برونشيت، آسم، ذات الريه، امراض ريوي كه در اثر تنفس ذرات فلزي ايجاد مي شوند، كاهش ظرفيت تنفسي ريه، سيليكوزيز (تنگي نفس در اثر تنفس مداوم ذرات حاوي سيليس) و ….

ديگر مشكلات و بيماريهاي ناشي از جوشكاري عبارتند از:

بيماريهاي قلبي، بيماريهاي پوستي، افت شنوايي، ورم معده، ورم روده كوچك و زخم معده و روده كوچك. همچنين جوشكاراني كه در معرض فلزات سنگين مثل كروم و نيكل مي باشند ممكن است دچار بيمارهاي كبدي نيز گردند.
جوشكاراني كه با سطوح داراي پوشش آزبست كار مي كنند نيز احتمال دارد به بيماريهاي آزبستوز، سرطان ريه و بيماريهاي ديگر ناشي از آزبست مبتلا شوند. چنين افرادي بايد قبل از آغاز به كار با اين مواد، آموزش ديده و از تجهيزات و وسايل حفاظتي مناسب نيز برخوردار باشند.

ساير خطرات تهديد كننده سلامتي


گرما
گرماي شديد و جرقه هاي ناشي از جوشكاري ممكن است باعث سوختگي شود. جراحات چشمي نيز از تماس با خاكستر داغ، تراشه فلزات، جرقه ها و الكترودهاي داغ حاصل
مي شود، بعلاوه، تماس طولاني مدت با گرما منجر به استرس حرارتي در فرد خواهد گرديد.
جوشكاران بايستي از علائمي همچون خستگي، سرگيجه، كم اشتهايي، تهوع، درد ناحيه شكمي وبيحوصلگي آگاهي داشته باشند. تهويه، جداسازي و ايجاد فاصله مناسب با منبع حرارتي، رعايت فواصل استراحت و نوشيدن مايعات مناسب مي تواند افراد را در برابر خطرات مرتبط با گرما محافظت نمايد.نور مرئي، اشعه هاي ماوراء‌ بنفش و مادون قرمز
شدت نور متصاعد شده از قوس الكتريكي جوشكاري باعث صدمه ديدن شبكيه چشم مي شود، در حاليكه اشعه مادون قرمز باعث آسيب قرنيه و ابتلاء فرد به بيماري آب مرواريد خواهد گرديد.
نور نامرئي ماوراء‌بنفش حاصل از قوس الكتريكي حتي در زمان بسيار كوتاه (كمتر از يك دقيقه) باعث بيماري برق زدگي چشم مي شود. علائم اين بيماري معمولاً ساعت ها پس از تماس با اشعه ماوراءبنفش بروز مي كند و شامل احساس وجود شن و ماسه در چشم، تاري ديد، درد شديد، اشك ريزش از چشم، سوزش و سردرد مي باشد.
قوس الكتريكي بر موادو اجسام موجود در محيط نيز اثر داشته و ديگر افراد مجاور محل جوشكاري را نيز تحت تأثير قرار مي دهد. در حدود نيمي از بيماري برق زدگي چشم در افرادي ايجاد مي شود كه در محل حضور داشته ولي جوشكاري نمي كنند. افرادي كه دائماً بدون حفاظت مناسب در محيط داراي اشعه ماورء بنفش كار مي كنند ممكن است دچار آسيب هاي دائمي چشم شوند. تماس با اشعه ماوراء بنفش نيز باعث سوختگي پوست
مي شود كه شبيه آفتاب سوختگي است و خطر ابتلاء به سرطان پوست را افزايش مي دهد.
سر و صدا
سر و صداي زياد در محيط ممكن است به سيستم شنوايي آسيب وارد سازد، همچنين عامل ايجاد استرس و فشار خون و يا گاهي بيماريهاي قلبي مي باشد. كار كردن طولاني مدت در محيط داراي سر و صداي زياد باعث ايجاد خستگي، حالتهاي عصبي و بيحوصلگي افراد مي شود.
اگر افرادي در يك محيط پر سر وصدا كار مي كنند كارفرما بايد از استاندارد سر و صداي osha براي ارزيابي ميزان سرو صدا و تعيين زمان مواجهه استفاده نمايد . اگر سرو صدا به طور متوسط در هشت ساعت به ۸۵ دسي بل مي رسد ، كارفرما بايد براي فرد جوشكار گوشي مناسب تهيه كند و سالانه او را تحت معاينات پزشكي قرار دهد .

آسيب هاي عضلاني - استخواني
در بين جوشكاران شكايت از بيماريهاي عضلاني _ استخواني نظير صدمات در ناحيه پشت بدن ، درد شانه ، كاهش قدرت ماهيچه ها ، درد مچ ، سفيد شدن انگشتان و بيماري ناحيه زانو بيشتر ديده شده است. وضعيت فرد هنگام كاركردن ( مخصوصاً هنگام قرار گرفتن قطعه در بالاي سر ، وجود لرزش در حين كار و حمل بارهاي سنگين ) نيز در بروز اختلالات و بيماريهاي فوق مؤثر است .

اين مشكلات را با روش هاي زير مي توان كاهش‌ داد :‌
_ حمل به روش مناسب
_ عدم كار طولاني در يك حالت
_ كار در ارتفاع مناسب
_ استفاده از زيرپايي هنگامي كه فرد به مدت طولاني به حالت ايستاده كار مي كند .
_ قرار دادن مناسب ابزار آلات و مواد
_ به حداقل رساندن لرزش در حين كار
خطرات ايمني جوشكاري
خطرات الكتريكي
اگر چه در جوشكاري از برق با ولتاژ كم استفاده مي شود ، ولي خطر شوك الكتريكي همچنان وجود دارد ؛‌ شرايط محيط جوشكاري ( مثل محيط هاي مرطوب ) نيز ممكن است خطر شوك الكتريكي را تشديد كند . گاهي اوقات ممكن است يك شوك ضعيف منجر به سقوط يا حوادثي نظير آن شود ولي شوك هاي شديد مي توانند حتي سبب ضربه مغزي و مرگ فرد گردند .
براي محافظت از شوك الكتريكي بايستي از دستكش خشك استفاده نمود . همچنين جوشكار بايد كفش هاي داراي كفي يا زيره پلاستيكي بپوشد و يا از يك لايه عايق مثل يك تخته خشك يا كفپوش لاستيكي براي جلوگيري از انتقال جريان برق استفاده نمايد .
قطعاتي كه مورد جوشكاري قرار مي گيرند و همه قسمت هاي بدنه وسيله انتقال برق نيز بايد اتصال زمين داشته باشند .
روكش نگهدارنده هاي الكترودها و كابلهاي برق بايستي خشك و در وضعيت مناسبي باشند . الكترودها را نبايد با دست بدون دستكش يا دستكش خيس يا هنگامي كه فرد روي سطوح خيس يا سطوح داراي اتصال زمين قرار دارد عوض نمود .

آتش سوزي و انفجار
حرارت زياد و جرقه هاي توليد شده در جوشكاري يا شعله آن مي تواند منجر به بروز آتش سوزي گردد و يا اگر جوشكاري در مجاورت مواد قابل انفجار يا قابل اشتعال انجام گيرد احتمال وقوع انفجار وجود دارد .
جوشكاري يا برش فلزات تنها بايستي در مواقعي انجام شود كه مواد قابل اشتعال نظير ضايعات مواد ، چوب ، كاغذ ، منسوجات مواد پلاستيكي ، مواد شيميايي و گردو غبارقابل احتراق وجود نداشته باشد ( بخارات مي توانند چند صدمتر پراكنده شوند ) .
موادي را كه نمي توان از محيط خارج نمود بايستي با مواد مقاوم در برابر شعله بطور كاملاً محكم پوشاند . درهاي عبور و مرور ، پنجره ها ، شكاف ها و منفذها نيز بايستي پوشانده شوند .
هيچگاه روي مخازني كه حاوي مواد قابل اشتعال يا احتراق هستند جوشكاري نكنيد مگر اينكه كاملاً آنها را تميز نموده و با يك گاز بي اثر پر كرده باشيد ، در غير اينصورت احتمال وقوع انفجار ، آتش سوزي يا پخش بخارات سمي وجود دارد . مخازن داراي مواد ناشناخته بايد بعنوان مواد قابل اشتعال يا احتراق در نظر گرفته شوند .
قبل از خروج از محل كار و حداقل سي دقيقه پس از اتمام كار بايستي محيط را ازنظر وجود آتش بازبيني نمود . وسايل اطفاء حريق نيز بايستي در دسترس باشند .

هفته نامه سلامت


|
امتیاز مطلب : 16
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5
برچسب‌ها: خطرات جوشکاری , گازها , آلودگیها , چشمها , سرطان ,
تاریخ : دو شنبه 9 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

                                             

کثرت شغل های مرتبط با صنعت ساختمان، ما را بر آن داشته است تا به معرفی یکی از این مشاغل(معرفی شغل جوشکاری ساختمان )بپردازیم . واقعیت این است که جوشکاری یکی از مهمترین مشاغل صنعت ساختمان است مهم به این دلیل که بخش اعظم ساختمان های کشور ما با روش های سنتی ساخته می شود و نیمی از ساختمان ها ، فولادی هستند و جوشکاری جزء لاینفک آنهاست.
ضرورت کارت مهارت برای جوشکاری
در کشور ما معمولا جوشکاران بدون اینکه در دوره های ویژه آموزشی شرکت کرده باشند ،به طور تجربی و در فرایند شاگردی کردن نزد جوشکاران تجربی ، توانسته اند مهارت هایی را کسب کنند مهارت هایی که در بسیاری موارد نمی تواند عملکرد مطلوبی از خود نشان دهد و بیشتر به بیراهه می رود . از طرفی جوشکاران حوزه ساختمان فاقد دانش و تخصص لازم هستند و از طرف دیگر فقدان کارت مهارت جوشکاری باعث شده است تا اشتباهات صورت گرفته در جوشکاری به دلیل فقدان آموزش اصلاح نشوند و جوشکار به گمان اینکه کارش را درست انجام می دهد ، اشتباهات خود را در طول زمان تکرار کند ضمن اینکه این معضل به کسانی که کمترین تجربه را در جوشکاری ساختمان دارند ،اجازه می دهد کارشان را آغاز کنند.
دانشگاه ها کمک کنند
گذشته از اینکه سازمان آموزش فنی و حرفه ای در رابطه با ساماندهی جوشکاران باید اقدامات مذکور را انجام دهد ، سازمان ها و نهادهای دیگر هم در این زمینه باید اقدامات مقتضی را انجام دهند . یکی از این نهادها دانشگاه است متاسفانه دانشگاه های ما کمتر جوشکاری را در واحد های درسی مهندسان عمران گنجانده اند و چنانچه به عنوان یک واحد درسی مطرح شده است تنها به شیوه تئوری بوده و مهندسان پس از فارغ التحصیل شدن هم از یافته های تئوری به ندرت تجاوز کرده اند.
50 در صد جوشکاری ها استاندار نیست
گفته می شود در 50 در صد از ساختمان های فلزی ، که سازه های آنها از طریق جوشکاری به هم متصل می شوند ، استاندارد ها رعایت نمی شود و صرفا تیر های آهن به هم متصل می شوند . این در حالی است که به گفته کارشناسان اولین تغییر در سازه های فولادی در محل تلاقی تیر های آهن در هنگام زلزله اتفاق می افتد ، در حالی که در این زمینه ضعف آیین نامه ای مشهودی وجود ندارد .
اگر چه در رابطه با کیفیت پایین جوش سازهای فولادی در کشور دستگاه ها و نهادهای مختلفی مقصر هستند ،لیکن در این بین نباید از نقش اصلی خود جوشکاران ساختمان غافل بود . بسیاری از جوشکاران حتی حاضر به پیاده کردن دانسته های خود نیستند و کمتر از آنچه که در طول زمان اندوخته اند را در سازه پیاده می کنند .
و بخش عمده ای از غیر استاندارد بودن این نحوه جوشکاری به فقدان نظارت از طرف مهندسان ناظر مربوط می شود ، بدین معنی که به طور کلی ساختمان سازی در کشور ما از کمترین نظارت مهندسان ناظر برخوردار است و در مورد جوشکاری وضعیت به مراتب و خیم تر است ، چرا که در بسیاری از نقاط ،جوشکاری در ارتفاعات زیاد انجام می شود ، به گونه ای که اگر مهندس ناظر برای نظارت بر ساختمان حضور یابد ، قادر نخواهد بود که جوش ها را بررسی کند که طبعا در این حالت به طور قطع نمی تواند نظارتی بر عملکرد جوشکار داشته باشد . بسیاری از جوش ها باید منطبق بر عملکرد سازه باشد ، در حالی که در کشور ما جوشکار ها به دلیل نداشتن دانش کافی از شیوه خاصی از جوشکاری در ساختمان استفاده می کنند .
روش های کار جوشکاران
جوشکاران ساختمانی به دو صورت در ساختمان مشغول به کار هستند برخی از جوشکاران الکترود و گاز جوشکاری و سایر هزینه ها را در جریان فرایند جوشکاری تامین می کنند و در آخر این هزینه را به همراه حق الزحمه خود دریافت می کنند که این روش را بسیاری از مالکان نمی پسندند زیرا در این وضعیت به دلیل اینکه جوشکار باید الکترود و سایر هزینه های جوشکاری را پرداخت کند ممکن است که با استفاده از مواد با کیفیت پایین ، اقدام به کاهش هزینه کند و کیفیت ساختمان را تحت الشعاع قرار دهد . بنابراین مالکان آگاه ترجیح می دهند که شخصا نیازهای جوشکاری را فراهم کنند و تنها حق الزحمه آنها را پرداخت کنند . اما برخی از مالکان که عمدتا مشغله کاری بسیاری دارند ترجیح می دهند که جوشکار تجهیزات و وسایل را خریداری کند و در نهایت با حق الزحمه به صورت یکجا پرداخت نمایند .
گازهای سرطان زای جوشکاری
یکی از مهم ترین مباحثی که در رابطه با جوشکاری وجود دارد ، بحث ایمنی است . جوشکاری یکی از مشاغل ساختمانی است که به دلیل متصاعد شدن گازهای مختلف در حین جوشکاری در ردیف مشاغل سخت جامعه قرار می گیرد . این گازها از جمله گاز آرگون یکی از مهم ترین علل پدید آمدن سرطانهاست . بنابرین جوشکاران حتما باید از ماسک استفاده کنند و حتی الامکان سعی کنند که دهان و بینی خود را از فلز جوش شده دور نگه دارند .
خطرات چشمی و آتش سوزی
علاوه بر این جوشکاری خطرات چشمی زیادی را در صورت عدم استفاده از عینک به وجود می آورد اما متاسفانه در اکثر مواقع از ماسک و عینک استفاده نمی کنند . یکی دیگر از مهم ترین وسایل و تجهیزاتی که باید جوشکاران مورد توجه قرار دهند استفاده از دستکش و لباس های حفاظتی در حین جو شکاری است زیرا براده های ذوب شده فولاد در صورت برخورد با لباس های معمولی به راحتی می توانند از آن عبور کنند و باعث سوختگی و یا حتی آتش سوزی بشوند .

جوشکاران هم مقصرند
اگر چه در رابطه با کیفیت پایین جوش سازه های فولادی در کشور دستگاه ها و نهادهای مختلفی مقصر هستند ،لیکن در این بین نباید از نقش اصلی خود جوشکاران ساختمان غافل بود . بسیاری از جوشکاران حتی حاضر به پیاده کردن دانسته های خود نیستند و کمتر از آنچه که در طول زمان اندوخته اند را در سازه پیاده می کنند به طول مثال اکثریت قریب به اتفاق جوشکارها می دانند که برای جوشکاری سطح باید تمیز باشد و چنانچه سطح جوشکاری آماده نباشد باید به وسیله چکش جوش ، دریل دستی ، سنگ سنباده و ... تمیز شود اما با این وجود اقدامی در این راستا انجام نمی دهند .

وجدان حرف اول و آخر کیفیت است
در این حالت می توان گفت که چنانچه مهندس ناظر جوش ها را مورد بررسی قرار می دهد لیکن باز هم نمی تواند از نامناسب بودن سطح زیرین مطلع شود و این معضل ممکن است در همان ابتدا خودش را نشان ندهد و در جریان حوادث طبیعی از جمله زلزله موجب به بار آمدن خسارات مختلفی اعم از جانی و مالی شود . در هر صورت با توجه به اینکه ساختمان های فولادی بخش عظیمی از ساختمان های ما را در بر می گیرد ، امیدواریم که مسئولان چاره ای برای معضل جوشکاری غیر استاندارد بیندیشند .


|
امتیاز مطلب : 7
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
برچسب‌ها: جوشکاری , غیراستاندارد , آموزش حرفه ای , ,
تاریخ : شنبه 7 مرداد 1391
نویسنده : علی

خبرنگار اعزامی «دنیای اقتصاد» به کیش گزارش می دهد

گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: نام هر منطقه آزاد در کشور واژه «منطقه آزاد تجاری- صنعتی» را یدک می کشد و یکی از عمده ترین اهداف بوجود آمدن این مناطق، راه اندازی پایلوتی برای تولیدات صادراتی و رقابتی است، در حالی که صنایع در بسیاری از این مناطق با دیدی بیگانه نسبت به صنایع مستقر در سرزمین اصلی نگریسته می شوند و عمدتا از تسهیلات صنایع برخوردار محروم هستند.
در این میان منطقه آزاد کیش نیز با استقرار رشته های مختلف در شهرک های صنعتی خود از جمله مناطق آزادی است که در زمینه صنعت می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد، اما عملکرد سیستم بانکی و نحوه ارائه تسهیلات به واحدهای صنعتی توانسته رونق را از شهرک های صنعتی این منطقه آزاد برباید.
هم اکنون 110واحد صنعتی در 4شهرک صنعتی کیش مستقر هستند و برخی صنایع نیز در نوار ساحلی استقرار یافته اند. از سوی دیگر 67 واحد صنعتی در حال ساخت و ساز هستند و به نوعی بیشترین صنایع مستقر در کیش مرتبط با خدمات فنی و مهندسی بخش نفت هستند.
هم اکنون صنایع آرایشی- بهداشتی، دارویی، غذایی، پزشکی، صنایع سلولزی و صنایع الکترونیک بیشترین بخش های صنعتی استقرار یافته در کیش به شمار می روند.
در این میان به گفته مسوولان بخش صنعت منطقه آزاد کیش، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، صنایع الکترونیک، خدمات فنی و مهندسی و صنایع وابسته نفت در چارچوب سرمایه گذاری کیش قرار می گیرند.
در نگاه کلی، تمامی صنایعی که آلودگی محیط زیستی به همراه نداشته و دانش فنی نوین و پیشرفته را به سیستم های خود وارد کرده باشند، اجازه استقرار در شهرک های صنعتی کیش را دارند. اما در این میان اولویت بندی نیز برای صدور مجوز و استقرار صنایع در این منطقه طراحی شده که براساس آن صنایع «های تک» (Hi-Tech) و مدرن همراه با دانش فنی روز در اولویت صدور مجوز قرار دارند.
محمد شادی، کارشناس صنایع سازمان منطقه آزاد کیش می گوید: صنایع «های تک» در زمینه میکروالکترونیک و کامپیوتر، صنایع نانو، صنایع پشتیبانی کننده و خدمات فنی و مهندسی صنعت نفت، صنایع تولیدی لوازم پزشکی و دندانپزشکی، مواد غذایی و دارویی و نیز صنایع بسته بندی مدرن در اولویت های منطقه آزاد کیش به لحاظ صدور مجوز سرمایه گذاری صنعتی هستند .
وی در گفت و گو با دنیای اقتصاد می افزاید: از مهم ترین مزایای سرمایه گذاری صنعتی در منطقه آزاد کیش ورود مواد اولیه، قطعات و ماشین آلات مورد نیاز کارخانجات بدون پرداخت عوارض گمرکی و بندری و نیز صدور محصولات به خارج از کشور بدون پرداخت عوارض است. ضمن اینکه ارسال محصولات به داخل کشور نیز براساس قانون مالیات بر ارزش افزوده صورت می گیرد.
شادی می گوید: وجود امکانات و تاسیسات زیربنایی مناسب در شهرک های صنعتی، نرخ مناسب انرژی، وجود مراکز تجاری متعدد، معافیت مالیاتی 15 ساله برای کلیه فعالیت ها و امکان مشارکت و سرمایه گذاری شرکای خارجی در یک پروژه از جمله مزایایی است که سرمایه گذاری های صنعتی در کیش را توجیه پذیر کرده است.این صحبت ها در حالی مطرح می شود که سعید زریان، عضو سندیکای صاحبان صنایع در کیش معتقد است که تمامی مشکلاتی که در سطح کشور برای صنایع وجود دارد، دامنگیر بخش صنعت این منطقه نیز شده است.
وی می افزاید: هم اکنون چالش اصلی پیش روی صنایع در کیش تامین نقدینگی و سرمایه در گردش است، از سوی دیگر سود بالای تسهیلات بانکی این امتیاز را از فعالان بخش اقتصاد و صنعت جزیره کیش گرفته که بتوانند با تسهیلات بانکی بخشی از مشکلات خود را حل کنند.
زریان به خبرنگار دنیای اقتصاد می گوید: در مقابل بخش صنعت، بازرگانی و تجارت در مناطق آزاد سود قابل چشمگیری را دارد، چراکه بخش بازرگانی با بالابردن قیمت های خود به راحتی می توانند حاشیه سود خود را تضمین کنند در حالی که در صنعت چنین امری امکان پذیر نیست.
وی تصریح می کند: واحدهای صنعتی به دلیل زمان بر بودن پروسه تولید و تغییر در قوانین و مقرراتی که بدون امکان انجام هیچگونه پیش بینی صورت می گیرد، با مشکلات بیشتری دست وپنجه نرم می کنند. گاه تغییر در تعرفه های گمرکی باعث می شود تا برنامه ریزی برای زمان شروع پروژه، آغاز تولید و ارائه محصول به بازار و در نهایت برگشت سرمایه به نوعی برهم ریزد که شاید سود حاصل کمتر از بهره تسهیلات بانکی اخذ شده با شرایط سخت از سوی سرمایه گذاران صنعتی باشد.
زریان مشکل فعلی بخش صنعت کیش را در درجه اول تامین نقدینگی کلیه واحدهای اقتصادی از جمله صنعتی می داند و اظهار می کند: هم اکنون بانک های دنیا تسهیلات را به قیمت ارزان در اختیار صنعتگران قرار می دهند، در حالی که بانک های ایران این تسهیلات را با نرخ 36 درصد در اختیار صنعتگران می گذارند و دریافت تسهیلات 12 درصدی بر بخش صنعت رویایی دست نیافتنی است. به گفته مسوولان وزارت صنایع، معمولابانک صنعت و معدن کار ارائه تسهیلات به بخش صنعت را به عهده دارد که بر این اساس صندوق توسعه الکترونیک وزارت صنایع و معادن نیز تامین منابع مالی بخش صنعت الکترونیک را در این منطقه به عهده گرفته است.
از سوی دیگر قوانین و مقررات به نحوی تدوین شده است که معافیت 15ساله از عوارض و مالیات در نظر گرفته شده است و از سوی دیگر، زمین های واگذاری شده به مدت 2 تا 3 سال در اختیار صنایع قرار می گیرد. هم اکنون یکی دیگر از برنامه های وزارت صنایع حمایت از صنایع الکترونیکی است که به نظر می رسد کیش نیز می تواند یکی از جایگاه های اصلی برای اجرای طرح های پایلوت مرتبط با ایجاد شهرک های تخصصی صنایع الکترونیک یا راه اندازی مناطق ویژه بازیافت زباله های الکترونیکی باشد که در دستور کار وزارت صنایع و معادن قرار گرفته و این وزارتخانه برای حمایت از صنایع فعال در این عرصه حمایت هایی را تدارک دیده است.
به هرحال با تمامی گله مندی هایی که برخی صاحبان صنایع مستقر در کیش از وضعیت این واحدها دارند، سازمان منطقه آزاد کیش با اطمینان اعلام می کند که در حقیقت برای حضور و مشارکت طرح های صنعتی جزیره تنها سرمایه و مهارت فنی مورد نیاز است و مابقی احتیاجات سرمایه گذاران از سوی سازمان منطقه آزاد تدارک دیده شده است.

 


|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 5
|
مجموع امتیاز : 5
برچسب‌ها: صنایع , سرمایه گذاری , شهرکهای صنعتی ,
تاریخ : شنبه 7 مرداد 1391
نویسنده : علی

 

جوشکاری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
 
پرش به: ناوبری, جستجو

جوشکاری یکی از فرآیندهای اتصال دائمی قطعات (فلزی یا غیرفلزی)، به روش ذوبی یا غیر ذوبی، با بکارگیری یا بدون بکارگیری فشار، با استفاده از ماده پرکننده می‌باشد. فرآیندهای جوشکاری به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: فرآیندهای جوشکاری ذوبی و فرآیندهای جوشکاری غیر ذوبی

جوش قوس

جوشکاری یکی از روش‌های تولید می‌باشد. هدف آن اتصال دایمی مواد مهندسی (فلز، سرامیک، پلیمر، کامپوزیت) به‌یک‌دیگر است؛ به‌گونه‌ای که خواص اتصال، برابر خواص مادهٔ پایه باشد.

محتویات

[نهفتن]

تعریف

جوشکاری رامی توان اتصال دائم متالورژیکی دانست که می تواند در حالت مذاب یا جامد، با استفاده از واسطه (مواد پرکننده) یا بدون واسطه و با ایجاد فشار یا بدون استفاده از فشار صورت گیرد. در واقع جوشکاری به اتصالی گفته می شود که نتوان محل اتصال را از قسمت های دیگر قطعات مجزا نمود و به عبارتی دیگر خواص جوش ایجاد شده با قطعات مورد اتصال یکسان یا نزدیک به هم باشد. جوشکاری یکی از روش‌های تولید می‌باشد زیرا هدف از آن اتصال دایمی مواد مهندسی از جمله فلز، پلیمر، کامپوزیت و سرامیک به‌یک‌دیگر است؛ به‌گونه‌ای که خواص اتصال، برابر خواص مادهٔ پایه باشد.


 

تاریخچه

شاید بتوان زمان استفاده از اولین فرآیند جوشکاری را زمانی دانست که بشر برای ساخت یک سلاح ابتدایی از یک نوع اولیه این فرآیند (جوشکاری آهنگری) استفاده می کرد. جوشکاری آهنگری قدیمی ترین فرآیند جوشکاری می باشد، که انسان قطعات فلز را به صورت سرد یا گداخته بر روی یکدیگر قرار می داد و در اثر کوبیدن موجب اتصال آنها می شد. در سال ۱۸۵۶ دانشمندی به نام ژول به فکر جوشکاری مقاومتی افتاد، و بعد از او الیهو تامسون آمریکائی در بین سا ل های ۱۸۷۶ تا ۱۸۷۷ به طرحهای او جامه عمل پوشاند و از جوشکاری مقاومتی استفاده کرد. امروزه یکی از روش های جوشکاری مقاومتی به نام REW به طور گسترده ای برای تولید لوله های درز دار استفاده می شود. اما زمان پیدایش قوس الکتریکی به سال ۱۸۰۲ بر می گردد که دانشمندی روسی به نام واسیلی ولادیمیروویچ پتروف پی برد که اگر دو تکه زغال چوب را به قطب های باتری بزرگی وصل کنیم و آنها را به هم تماس دهیم و سپس کمی از هم جدا کنیم شعله روشنی بین دو تکه زغال دیده می شود. و انتهای آنها که از شدت گرما سفید شده است نور خیره کننده ای گسیل می دارد. هفت سال بعد دیوی (H.Davy) فیزیکدان انگلیسی این پدیده را مشاهده نمود و پیشنهاد کرد که این پدیده به احترام ولادیمیروویچ قوس ولتا نامیده شود. سر انجام در سال ۱۸۸۱ یعنی حدود ۷۹ سال پس از کشف پتروف، موسیان قوس کربنی را برای ذوب فلزات مورد استفاده قرار داد. و در حدود ۵ سال بعد در سال ۱۸۸۶ یک دانشمندان روسی بنام برناندوز اختراع متدی را به ثبت رساند که به وسیله آن قادر بود تا یک قطعه فلزی را با الکترود ذغالی به صورت موضعی با ایجاد قوس الکتریکی بین قطعه و الکترود ذوب نماید برناندوز در این روش دو قطعه فلزی را در فاصله مشخص از یکدیگر قرار داده و با استفاده از پدیده قوس و حرکت الکترود ذغالی در طول شکاف بین دو قطعه و وارد نمودن همزمان میله ای فلزی از جنس قطعه در داخل قوس الکتریکی، حمام مذابی به وجود آورد که بعد از منجمد شدن شکاف موجود را پر نموده و باعث به هم پیوستن این قطعات گردید و در سال ۱۸۹۱ دانشمند دیگر روسی بنام اسلاویانوف، روش الکترود ذوب شونده را اختراع نمود. او در این روش الکترود فلزی را جایگزین الکترود ذغالی کرد که همزمان علاوه بر ایجاد قوس وظیفه فلز پرکننده را نیز به عهده داشت. در روش الکترود ذوب شونده مذاب حاصل از الکترود فلزی در فاصله بین نوک الکترود و شکاف دو قطعه در معرض هوا قرار می گرفت که این امر باعث اکسیده شدن مذاب و در نتیجه ایجاد اشکال در جوش می گردید. از طرف دیگر قوس الکتریکی به دلیل تماس با اتمسفر هوا نیز ناپایدار بود که خود به خود غیر یکنواختی جوش را به دنبال داشت.

برای برطرف نمودن عیوبی مانند کیفیت پایین فلز جوش از لحاظ مکانیکی و اکسید شدن آن همچنین ناپایداری قوس در سال ۱۹۰۵ یک صنعتگر سوئدی بنامOscar Kjellberg الکترود فلزی پوشش دار را اختراع نمود. پوشش این الکترود را مخلوطی از مواد معدنی مختلف از جمله آهک تشکیل می داد که قادر بود با تولید گاز و ایجاد سرباره، مذاب حاصل از ذوب الکترود را در مقابل آثار نامطلوب تماس با هوا محافظت نماید. علاوه بر این، پوشش الکترود باعث پایداری قوس الکتریکی و یکنواخت شدن جوش می گردید. پس از سال ۱۹۰۵ با اختراع الکترود پوشش دار، صنعت این امکان را یافت تا جوش هایی با استحکام معادل فلز پایه بوجود آورد. در جریان جنگ‌های جهانی اول و دوم، جوشکاری پیشرفت زیادی کرد. احتیاجات بشر به‌اتصالات مدرن، سبک، محکم و مقاوم در سال‌های اخیر و مخصوصاً بیست سال اخیر، سبب توسعه سریع این فن شده‌است. در سال ۱۹۳۰ به طور همزمان در آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق تحقیقاتی برای مخفی ساختن قوس الکتریکی و دست یابی به قوسی پایدار صورت گرفت که نتیجه آن اختراع جوشکاری زیر پودری بود اما نه به شکل امروزی بلکه با استفاده از الکترود کربن؛ در حدود سال ۱۹۳۵ این روش تقریبا به شکل امروزی خود در آمد و تبدیل به روشی مناسب از لحاظ اقتصادی برای جوشکاری شد. در جنگ جهانی اول پس از جوش خوردن ترکش های ناشی از متلاشی شدن گلوله توپ به بدنه جنگ افزار ها فرآیند جوشکاری انفجاری کشف شد. در سال ۱۹۵۸ L.R.Calr این فرایند را بر روی آلیاژ برنج به کمک مواد منفجره قوی آزمایش کرد. در سال ۱۹۶۰ Dupont اطلاعات بدست آمده تجربی این فرآیند را به صورت بین المللی ثبت کرد و در سال ۱۹۶۲صنعت روکش دهی انفجاری را به صورت تجاری در تولید سکه های سه لایه برای دولت آمریکا در آورد. در سال ۱۹۵۰ بطور همزمان در کشورهای آمریکا و آلمان غربی جوشکاری پرتو الکترونی(EBW) توسعه یافت.

در سال ۱۹۶۵ سیستمهای متنوع لیزری به منظور جوشهای مدارهای الکتریکی وداخل محفظه های خلاء، و همچنین در سایر کاربردهای تخصصی که در آنها تکنولوژی های مرسوم قادر به ایجاد اتصالات مطمئن نمی باشند، توسعه داده شده است .

شاید بتوان گفت جدید ترین روش جوشکاری فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی باشد.جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی برای اولین بار برای آلیاژهای AL ابداع گشت و یک روش جوش کاری حالت جامد است . این روش در سال ۱۹۹۱ توسط انستیتو جهانی جوش و اتصالات (TWI)در کمبریج تحت عنوان روش FSW Friction Stir Welding)) به صنعت دنیا معرفی شد.

پیشینه

  • موسیان در ۱۸۸۱ قوس کربنی را برای ذوب فلزات مورد استفاده قرار داد.
  • اسلاویانوف الکترودهای قابل مصرف را در جوشکاری به‌کار گرفت.
  • ژول در ۱۸۵۶ به‌فکر جوشکاری مقاومتی افتاد.
  • لوشاتلیه در ۱۸۹۵ لولهٔ اکسی‌استیلن را کشف و معرفی کرد.
  • الیهو تامسون از جوشکاری مقاومتی در سال ۱۸۷۶ استفاده کرد.
  • در جریان جنگ‌های جهانی اول و دوم، جوشکاری پیشرفت زیادی کرد. احتیاجات بشر به‌اتصالات مدرن، سبک، محکم و مقاوم در سال‌های اخیر و مخصوصاً بیست سال اخیر، سبب توسعهٔ سریع این فن شده‌است.

فرآیندهای جوشکاری

فرآیندهای جوشکاری با قوس الکتریکی

جریان الکتریکی از جاری‌شدن الکترون‌ها در یک مسیر هادی به‌وجود می‌آید. هرگاه در مسیر مذکور یک شکاف هوا(گاز)ایجاد شود، جریان الکترونی و در نتیجه جریان الکتریکی قطع خواهد شد. چنان‌چه شکاف هوا به‌اندازهٔ کافی باریک بوده و اختلاف پتانسیل و شدت جریان بالا، گاز میان شکاف یونیزه‌شده و قوس الکتریکی برقرار می‌شود. از قوس الکتریکی به‌عنوان منبع حرارتی در جوشکاری استفاده می‌شود. روش‌های جوشکاری با قوس الکتریکی عبارت‌اند از:

فرآیندهای جوشکاری مقاومتی

در جوشکاری مقاومتی برای ایجاد آمیزش از فشار و گرما استفاده می‌شود. گرما به‌دلیل مقاومت الکتریکی قطعات کار و تماس آن‌ها در فصل مشترک به‌وجود می‌آید. پس از رسیدن قطعه به‌دمای ذوب و خمیری فشار برای آمیخته دو قطعه به‌کار می‌رود. در این روش فلز کاملاً ذوب نمی‌شود. گرمای لازم از طریق عبور جریان برق از قطعات به‌دست می‌آید. روش‌های جوشکاری مقاومتی عبارت‌اند از:

  • جوش نقطه‌ای
  • درز جوشی
  • جوش تکمه‌ای
  • با استفاده از قالب

فرآیندهای جوشکاری حالت جامد

دسته‌ای از فرآیندهای جوشکاری هستند که در آن‌ها عمل جوشکاری بدون ذوب‌شدن لبه‌ها انجام می‌شود. در واقع لبه‌های تحت فشار با حرارت یا بدون حرارت در همدیگر له می‌شوند. فرآیندهای این گروه عبارت‌اند از:

  • جوشکاری اصطکاکی

در این روش به‌جای استفاده از انرژی الکتریکی برای تولید گرمای مورد نیاز ذوب فلزات از انرژی مکانیکی استفاده می‌گردد. به‌این ترتیب که یکی از دو قطعه که با سرعت درحال دوران است به‌قطعهٔ دوم که ثابت نگه داشته‌شده تماس داده می‌شود. در اثر اصطکاک بین دو قطعه و تولید حرارت، محل تماس دو قطعه ذوب‌شده و لبه‌های تحت فشار با حرارت در همدیگر له می‌شوند.

فرایند جوشکاری با گاز

جوش گاز.

گروه فرآیندهای جوشکاری است که در آن، اتصال با ذوب‌شدن توسط یک یا چند شعلهٔ گاز، با اعمال فشار یا بدون آن، با کاربرد فلز پرکننده یا بدون آن انجام می‌شود.

فرآیند جوشکاری با لیزر [ویرایش]

در این روش از پرتوی لیزر برای جوشکاری استفاده می‌شود. در جوشکاری لیزری دانسیتهٔ انرژی فراهم‌شده، بسیار بیش‌تر از جوشکاری با دیگر فرایندها است.

از لیزرهای مختلفی مانند «زر گاز کربنیکی» یا لیزر یاقوت برای جوشکاری می‌توان استفاده کرد. دقت می شود که انرژی پرتو، آن‌قدر زیاد نباشد که باعث تبخیر فلز شود.

فرآیند جوشکاری با اشعه الکترونی

کاربرد جریانی از الکترون‌ها است که با ولتاژ زیاد شتاب داده شده‌اند و به‌صورت باریکه‌ای متمرکز به‌عنوان منبع حرارتی جوشکاری به‌کار می‌روند. به‌دلیل دانسیتهٔ بالای انرژی در این پرتو، منطقه تفدیده بسیار باریک می‌باشد و جوشی با کیفیت مناسب به‌دست می‌آید. این فرآیند به‌عنوان اولین فرآیند جوشکاری به‌کاررفته برای ساخت بدنهٔ جنگنده‌ها استفاده شد.

الکترودهای جوشکاری

تعریف الکترود: الکترود مفتولی فلزی است که دورتادور آن با مواد شیمیایی پوشش داده شده‌است و ضمن هدایت جریان از انبر به فلز مبناپرکننده درز جوش وتامین کننده مواد آلیا‍ژی می‌باشد. الکترود را می‌توان به چهارصورت دسته بندی کرد: ۱-ازنظرقطر ۲-ازنظرطول ۳-از نظرمغزی فلزی ۴-ازنظرپوشش

الکترود از نظرقطر: الکترود‌ها درقطرهای ۱ تا ۱۰ میلیمتر وجود دارند اما پرکاربردترین آنهاعبارتند از(۲-۳٫۲-۴-۵ میلیمتر)

الکترود از نظرطول: الکترودها در طول‌های ۲۰تا۵۰سانتیمتر وجوددارند.

الکترود ازنظرمغزی فلزی: ۱-الکترود فولادی ۲-الکترود آلیاژی ۳-الکترودچدنی ۴-الکترود فلزات رنگین ۵-الکترود زغالی

الکترودازنظرپوشش: ۱-روتیلی ۲-قلیایی ۳-سلولوزی ۴-اسیدی ۵-مرکب

موادتشکیل دهنده پوشش الکترود: از آهک - اکسید سدیم - سلولز - روتیل- آسپست- خاک رس - دی اکسیدتینانیم و مقداری دیگر از مواد گوناگون تشکیل شده‌است.

کنترل کیفیت و بازرسی

طبق طبقه‌بندی استانداردهای مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۰)جوشکاری جزء فرآیندهای ویژه طبقه‌بندی شده‌است که این نشان‌دهندهٔ این است که برای کنترل کیفیت و تضمین کیفیت این فرآیند ویژه می‌باید پیش‌بینی‌های خاصی انجام داد. به این منظور پیش از عملیات جوشکاری تمام پارامترها دخیل در فرایند شامل مواد اولیه(آلیاژها)، دستگاه و تنظیمات آن، مواد مصرفی و جوشکار بر طبق استاندارد (ایزو ۳۸۳۴ ) مورد ارزیابی و بررسی و تایید قرار می گیرند


|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
برچسب‌ها: جوشکاری , قوس الکتریکی , فرآیند های جوشکاری ,

آخرین مطالب

/
به وبلاگ من خوش آمدید